Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką

Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką

Na jeden z minionych obiadów przygotowałam roladki ze schabu z boczkiem, serem i suszoną śliwką. Nie jest to najbardziej fit propozycja, bo boczku dałam i do środka i owinęłam nim mięso, a ser połączyłam z majonezem, ale przyjemnie było zjeść dla odmiany coś takiego.

Roladki upiekłam w air fryer, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz roladki zapiec w piekarniku.

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką:

  • 4-5 plastrów schabu
  • 90 g tartej mozzarelli (żółtej, do pizzy)
  • 30 g majonezu kieleckiego
  • 10-12 g musztardy np sarepskiej
  • 1-2 op. wędzonego boczku (cienkie plastry)
  • kilka suszonych śliwek (po 2 sztuki na roladkę)
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa

Jak zrobić roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką?

 

Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką – wykonanie: Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W miseczce łączymy tarty ser, majonez oraz musztardę. Dokładnie mieszamy.

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Można odstawić na chwilę do zamarynowania.

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na plastrach schabu rozprowadzamy cienką warstwę serowo-majonezową. Dajemy złożony plaster boczku (można pominąć; ale jeśli dajesz, to polecam z serii pikok pure) oraz po 2 suszone śliwki. Zwijamy w roladkę.

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe roladki owijamy 1-2 plastrami boczku (najlepiej surowego).

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy do miękkości mięsa (u mnie przez około 30 minut w air fryer, w temp. 180 stopni, ale można też upiec roladki w piekarniku; czas pieczenia w piekarniku należy pod koniec kontrolować, być może trzeba będzie wydłużyć go o dodatkowe 5-10 minut).

 

 

Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z boczkiem, serem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów