Roladki schabowe po góralsku – z oscypkiem

Roladki schabowe po góralsku – z oscypkiem

Raz na jakiś czas przygotowuję takie roladki schabowe z oscypkiem. Nie pojawiają się u nas zbyt często, bo zwykle na oscypka są inne pomysły (tak na prawdę lubimy zjeść go ot tak, po prostu, czy na kanapce). Kiedy jednak u zaprzyjaźnionej sprzedawczyni uda się kupić 2 duże, świeże oscypki, jeden z nich przeznaczony jest do dań na ciepło.

Roladki schabowe z oscypkiem są bardzo dobre. Należy pamiętać, że oscypek sam w sobie jest już dosyć słony, dlatego mięso solimy oszczędnie;)

Tym razem mięsko podałam z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą z jajkami – ta ostatnia, bardzo delikatna, idealnie wprost komponowała się z takim mięsem.

  • 4-5 kotletów schabowych
  • 80-100 g startego oscypka
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka
  • granulowany czosnek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • około 2 łyżki miękkiego masła
  • olej do smażenia

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą (nie za dużo, oscypek jest słony) i pieprzem, a z jednej strony granulowanym czosnkiem i roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Odstawiamy na około 30 minut.

Zieloną część dymki drobno siekamy.

Oscypek ścieramy na dużych oczkach tarki.

Kotlety smarujemy z jednej strony miękkim masłem, a następnie posypujemy oscypkiem oraz szczypiorkiem. Zwijamy dość ściśle w roladki.

Mięso panierujemy w mące, rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy, na średnio rozgrzanym oleju (najpierw mocno rozgrzewamy, a następnie zmniejszamy moc palnika), z obu stron na złoto.

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami Zdjęcie - Roladki schabowe po góralsku – z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów