Roladki drobiowe z morelami w sosie estragonowym
Szybki ale w miarę elegancki obiad to mogą być roladki. A ponieważ w środek można wkładać różności często korzystam z tego pomysłu. Tym razem zapakowałam w mięsną roladkę ser pleśniowy oraz morele. Udusiłam je w sosie estragonowym na bazie białego wina. Całość na 5 z plusem- taką ocenę wystawili mi ci, którzy jedli te roladki.
Składniki na 4 porcje:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- kilka suszonych moreli
- 1 cebula
- 100 g sera pleśniowego np. cammembert
- szklanka białego wina
- łyżka suszonego estragonu
- sól, pieprz świeżo mielony
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- ew. szklanka bulionu
- olej do smażenia
Filety przekroić na pół i wzdłuż. Delikatnie je rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć mały kaałek sera pleśniowego i morele. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać bulion i wino, kilka pokrojonych moreli oraz estragon i dusić kilkanaście minut (długość duszenia zależy od grubości roladek). Pod koniec dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymac jeszcze chwilę na ogniu, aż sos się zredukuje. Roladki doskonale smakują z ryżem.
Smacznego:)