Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy

Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy
Zdjęcie - Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 750 g surowej białej kiełbasy
  • 20 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • sól
Sos:
  • 150 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 duże surowe żółtko
Przygotowanie Surową szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, Kujawskim z czosnkiem i marynujemy w lodówce co najmniej przez 60 min.


Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy, aby powstała mięsna masa. Połowę zamarynowanych plastrów szynki rozkładamy na folii spożywczej, aby powstał prostokąt 15x20 cm. Na szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy w wodzie przez 90 min. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce.


Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Gotowy sos powinien mieć konsystencję majonezu.


Porada:

Farsz do białej kiełbasy możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów