Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit
Po szpinakowym torciku (przepis tutaj) przyszła kolej na roladę. Uwielbiam ten rodzaj ciasta, proste do przygotowania, świetnie się prezentuje i smakuje wyjątkowo. Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny - to informacja dla sceptyków. Cukier tradycyjnie zastąpiłam ksylitolem, jednocześnie zmniejszyłam kaloryczność rolady.
Krem jest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę!
Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam!
Składniki na ciasto:
4 jajka
200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
250 g mrożonego szpinaku
100-120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
300 g jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
3 płatki żelatyny
3 łyżki ksylitolu/cukru
dodatkowo:
truskawki
cukier puder/zmielony ksylitol
Wykonanie:
- szpinak ułożyć na sitku do rozmrożenia. Rozmrożony dokładnie odcisnąć z wody. Zblendować z olejem na mus. Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie dodaj resztę
- jajka z cukrem ubij na jasny puch. Do masy jajecznej wmiksuj przygotowany szpinak, następnie na małych obrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- przygowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Piecz 25 minut w 180' C do zrumienienia. Nie przetrzymuj bez potrzeby za długo w piekarniku, ponieważ przesuszona rolada popęka przy zwijaniu
- po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę ułóż na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdejmij papier. Zroluj roladę razem ze ściereczką i odstaw do przestudzenia
- żelatynę namocz w zimnej wodzie. W małym garnuszku zagotuj kilka łyżek wody i dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny, zamieszaj do rozpuszczenia. Już nie gotuj!
- śmietanę kremówkę ubij na sztywno
- jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewaj cienką strużką ostudzoną żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę
- przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Część kremu zostaw na wykończenie góry ciasta. W dwóch rzędach rozłóż umyte, odszypułkowane truskawki i zroluj roladę. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
- przed podaniem górę rolady posmaruj pozostałym kremem i udekoruj truskawkami