Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami
Rolada leśny mech to mój najnowszy pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim tym, którzy polubili ciasto ze szpinakiem.
*
SKŁADNIKI
na 10-12 porcji
Rolada szpinakowa leśny mech:
- 200 g świeżego szpinaku typu 'baby'
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g borówek amerykańskich
Rolada szpinakowa leśny mech Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka.
Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorące ciasto szpinakowe. Zdejmij papier i odkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki.
Krem śmietankowy Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji).
Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie. Wierzch rolady szpinakowej udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
*