Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami

Zdjęcie - Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rolada leśny mech to mój najnowszy pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim tym, którzy polubili ciasto ze szpinakiem.
Zdjęcie - Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 10-12 porcji

Rolada szpinakowa leśny mech:

  • 200 g świeżego szpinaku typu 'baby'
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 200 g borówek amerykańskich
* PRZYGOTOWANIE
Rolada szpinakowa leśny mech Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka.

Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorące ciasto szpinakowe. Zdejmij papier i odkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki.
Krem śmietankowy Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji).

Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie. Wierzch rolady szpinakowej udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.


*


Zdjęcie - Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów