Rolada serowa z indykiem i szpinakiem
Rolada serowa to u nas w domu punkt obowiązkowy każdych Świąt. Najbardziej lubię wersję z mięsem mielonym, ale z kurczakiem czy polędwiczką również bardzo mi smakuje.
Dla mnie rolada serowa to coś takiego, po co ręka sięga sama i można by ją jeść plasterek po plasterku 😉 Doskonała sama w sobie, ale też jako dodatek na chleb, czy do sałatki.
Taką roladę można również podać na ciepło, np na obiad, natomiast wg mnie najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu, podana w formie przekąski. Pycha!
Poniżej wersja z mielonym indykiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami.
Składniki na roladę serową z indykiem i szpinakiem:
Rolada serowa:
- 6 jajek
- 300 g sera gouda
- 6 lekko kopiastych łyżek majonezu kieleckiego
Nadzienie:
- 500 g mielonego indyka
- 300-350 g mrożonego szpinaku (robię z całej paczki, ale nie dodaję całego do mięsa; jeśli masz tzw brykiety, łatwiej będzie wymierzyć odpowiednią ilość)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy, posiekanych
- 2 łyżki bułki tartej
- mielona papryka ostra
- mielony imbir
- sól, pieprz
Jak zrobić roladę serową z indykiem i szpinakiem?
Jajka ubijamy przez kilka minut na puszystą masę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy majonez, a następnie starty na dużych oczkach tarki ser.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy go olejem (dzięki temu łatwiej będzie oddzielić ciasto od papieru). Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut (do zarumienienia).
Wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie (by się nie poparzyć) zwijamy w roladę, usuwamy jednocześnie papier do pieczenia. Po chwili ponownie rozwijamy ciasto serowe na płasko.
Nadzienie:
Szpinak dodajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy do odparowania. Studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przestudzony szpinak, posiekane suszone pomidory, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: paprykę ostrą, imbir oraz sól i pieprz, mieszamy.
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto serowe. Dość ściśle zwijamy w roladę, owijamy w papier, na którym wcześniej piekło się ciasto serowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika (łączeniem do dołu) i pieczemy przez około 40-45 minut.
Studzimy. Wstawiamy do lodówki. Kroimy na plasterki.
Uwagi: Jeżeli zapomnisz nasmarować papier olejem i ciasto nie będzie chciało się od papieru oddzielić, przełóż go na chwilkę (papierem do dołu) na zwilżoną ściereczkę. Następnie podważając ciasto szpatułką delikatnie oddziel je od papieru. Ponownie przenieś ciasto na papierze na blaszkę, wyłóż nadzienie, wyrównaj i zwiń w roladę. Przed pieczeniem nie zapomnij owinąć rolady papierem (tak jak owija się makowce zawijane).