Rolada biszkoptowa z kremem z gorzkiej czekolady
Deser w formie zakręconego ciasta biszkoptowego, wypełnionego kremem z serka i gorzkiej czekolady. Rolada jest delikatna, zachwyca smakiem, a przy tym szybko się piecze. Polecam na niedzielny deser do kawy 🙂
Składniki na biszkopt- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g gorzkiej czekolady ( może być również czekolada mleczna )
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 250 g serka mascarpone
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, czystą lnianą ściereczkę i arkusz papieru do pieczenia. Papier rozłóż na blaszce.
Białka ubij z solą, na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka i nadal ubijaj na puszysty i gęsty krem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie, połącz składniki. Mieszaj tylko do połączenia.
Masę przyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
Daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ciasto piecz na środkowej półce, 8 -10 minut. Ja piekłam 10 minut, kilka minut przed końcem pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni. Ciasto może się delikatnie zarumienić z góry.
Na stole rozłóż czystą ściereczkę, ciasto przełóż na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie usuń papier, a biszkopt zwiń razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do schłodzenia.
Teraz przygotuj krem.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, daj do małego naczynia, dodaj śmietankę. Całość podgrzewaj na bardzo małym ogniu, intensywnie mieszając do połączenia składników. Odstaw do schodzenia. Masa powinna być schłodzona, ale wciąż płynna.
Schłodzoną masę daj do pojemnika miksera razem z serkiem, miksuj do czasu, kiedy składniki się połączą. Na tym etapie spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. W razie potrzeby dodaj cukier i połącz składniki.
Na biszkopcie, równomiernie rozprowadź masę czekoladową. Ostrożnie zwiń ciasto. Roladę daj do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę, można posypać kakao. Smacznego 🙂
Uwagi – biszkoptu nie można przetrzymywać w piekarniku, mocne przesuszenie brzegów ciasta, może sprawić, że brzegi ciasta połamią się podczas zwijania. Czasami wystarczy 8 minut pieczenia.