Risotto z soczewicą i karczochem
Ciekawe połączenie smaków soczewicy i karczocha z ryżem.
Kolejna propozycja przygotowania smacznego, kremowego risotto z pysznym karczochem i pożywną soczewicą. Dodatek masła i sera/najlpiej parmezanu lub grana padano/ stanowi wykończenie dania nadając mu właściwej ,kremowej konsystencji.
Składniki /2 porcje/:
- 160 g ryżu
- 80 g soczewicy /zielona/
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 małe karczochy
- 1/2 cebuli
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz /do smaku
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki startego parmezanu /lub innego,podobnegosera/
- sok z ½ cytryny
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować/al dente/ w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego -Karczochy obrać, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. -Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. -Dodać karczochy i mieszając podsmażyć kilka minut. -Wsypać ryż ,smażyć jeszcze przez chwilę po czym wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. -Dolewając stopniowo gorący bulion gotować do miękkości ryżu. -Pod koniec gotowania dodać ugotowaną ciecierzycę, masło i starty ser. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.