Risotto z prawdziwkami i różowym winem
Risotto to danie, od którego można się łatwo uzależnić. Ta kremowa konsystencja, ten aromat i ta … nieskończona liczba dodatków, którymi można je urozmaicać.
Znalazłam jakiś czas temu przepis na risotto na bazie czerwonego wina, wydało mi się jednak zbyt „mocne”, postanowiłam zaryzykować jednak z różowym i absolutnie tego wyboru nie żałuję!
Risotto uzyskało bardzo ładny, kremowy odcień, pięknie współgrający ze złotym odcieniem podsmażonych na maśle prawdziwków. Smacznego!
Proporcje na 2 porcje.
Risotto z prawdziwkami i różowym winem Składniki- ryż arborio - 100 g
- wino różowe - 1/2 szklanki, wytrawne
- szlotka - 1 szt
- prawdziwki - 2-3 sztuki
- masło - 3 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- parmezan - 3 łyżki, tarty
- natka pietruszki - 2 łyżki, siekana
- bulion - ok. 3 szklanek, gorący
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w plasterki grzyby. Z patelni zdejmij większe, ładne kawałki- nimi ozdobisz wierzch dania, pokrojoną "nogę" grzyba zostaw na patelni.
Wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany i jędrny w środku. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i łyżkę masła, wymieszaj. Dopraw do smaku.
Na każdą porcję ryżu nałóż wcześniej usmażone prawdziwki, posyp świeżo mielonym pieprzem i listkami pietruszki. Możesz je dodatkowo skropić oliwą.