Risotto z kwiatami cukinii i szafranem
Pyszne i delikatne risotto z kwiatami cukinii
Porcja dla 2 osób
około 10 kwiatów cukinii - przepłukanych, bez piasku i osuszonych
160 g ryżu na risotto
2 łyżki oliwy
łyżeczka masła
1 mała cebula - drobno posiekana
szczypta szafranu
4 łyżki startego parmezanu
pół litra osolonej wody - można dodać kieliszek białego wina
trochę pieprzu
W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i osmażyłam na niej cebulę. Musi się zeszklić, ale nie przypalić. Na to wrzuciłam ryż i krótko podsmażyłam. Dolałam pół kubka wrzącej wody i cały czas mieszając czekałam aż ryż wchłonie cały płyn. I tak stopniowo dolewałam wodę aż ryż zmiękł - w międzyczasie dorzuciłam szczyptę szafranu i pieprzu do smaku. Pod koniec dodałam parmezan i masło - wymieszałam i dodałam kwiat cukinii. Dusiłam chwilę - cały czas mieszając. Nie można przesadzić, żeby kwiat się nie rozgotował. No i to tyle. Risotto gotowe. Jest bardzo smaczne i ma delikatny smak.
Można zamiast wody dodać bulionu - najlepiej drobiowego, ale uważam, że woda jest lepsza - nie przytłumi delikatnego smaku kwiatu cukinii.