Risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem

Risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem

Zdjęcie - Risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto z grzybami leśnymi to klasyczne danie, które łączy w sobie wyjątkowe smaki lasu z kremową konsystencją ryżu. To danie idealne na chłodniejsze dni, kiedy poszukujemy czegoś ciepłego i aromatycznego. Dzięki użyciu oleju Kujawskiego z dodatkiem rozmarynu, oregano i bazylii potrawa nabiera dodatkowej głębi smaku. Grzyby leśne z aromatem świeżych ziół, tworzą niezapomniany duet smakowy.

Składniki na risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 5 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 8 łyżek parmezanu
  • 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych
  • gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 50 ml śmietany 36%
  • 30 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka 3,2% 

Jak zrobić risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem:

Na patelnię żeliwną wlej 5 łyżek oleju oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia” i dodaj grzyby leśne. Grzyby podsmaż na dużym ogniu, aby się zrumieniły – nie mogą się dusić.

Dodaj posiekany czosnek, szalotkę, przyprawy – całość podsmaż przez 2 minuty.

Dosyp ryż i smaż przez kolejne 3 minuty ciągle mieszając, a kiedy ryż wchłonie cały płyn z patelni – dolej wino.

Dolej mleko i mieszaj co chwilę. Kiedy ryż na patelni wchłonie cały płyn, dodawaj partiami wodę, aż do osiągnięcia pożądanego przez Ciebie stopnia ugotowania ryżu. Ryż powinien być al dente.

Do gotowego risotto dodaj połowę porcji parmezanu i całość wymieszaj.

Ze śmietanki, śmietany i soku z cytryny zrób domową „creme fraiche”, łącząc ze sobą składniki.

Risotto z grzybami leśnymi, rozmarynem i parmezanem wyłóż na talerz, dodaj kleks creme fraiche, dodaj listki tymianku i rozmarynu, oprósz pozostałym parmezanem.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów