Risotto z dynią i kurkami

Risotto z dynią i kurkami

Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fenomenalne, iście jesienne danie.
Doskonała kompozycja smaków, aromatów i kolorów.
Co tu dużo pisać, królewskie risotto:)
Już marzę o powtórce..

Składniki:

  • 400g dyni
  • 300g ryżu
  • 250g kurek
  • 700ml rosołu (u mnie mięsno - warzywny)
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 50 -70 g tartego parmezanu
  • tymianek, sól i pieprz do smaku

Kurki oczyścić.
Cebulę posiekać.
Dynię obrać, pokroić w kosteczkę.
Na niewielkiej ilości masła podsmażyć kurki wraz z ok. 2 szczyptami tymianku.
Podsmażone kurki ściągnąć z patelni na talerz.
Osobno na ok. łyżce masła podsmażyć cebulę dynię.
Do podsmażonej cebuli, dyni dodać ryż.
Ryż odsmażać kilka minut, do momentu aż zbieleje.
Całość zalać ok. szklanką rosołu.
Dodać resztę masła.
Risotto podlewać regularnie kolejnymi partiami bulionu.
Całość dusić na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodać parmezan.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotowe risotto ma być kleiste , ale ryż nie może być rozgotowany.
Przed podaniem, gotowe risotto posypać uprzednio podsmażonymi kurkami.
Podawać na ciepło.

Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów