Risotto z dynią i kurczakiem
Kurczak w risotto tym razem gotowany, wyjęty prosto z bulionu, ugotowanego na potrzeby tego dania. Kremowy, gęsty, dobrze dosmakowany ryż to taki obiad, którego wszyscy teraz potrzebujemy.
Składniki:
- włoszczyzna na bulion
- 2 udka
- 20 dag ryżu
- szklanka pokrojonej dyni
- parmezan
- 1/2 szklanki wina
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz
Z udek i włoszczyzny ugotować bulion. Udka wyjąc i mięso obrać oraz drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. Dodać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać kawałki dyni oraz kurczaka i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie parmezanem.
Smacznego:)