Risotto z dynią i kurczakiem

Risotto z dynią i kurczakiem

Kurczak w risotto tym razem  gotowany, wyjęty prosto z bulionu, ugotowanego na potrzeby tego dania. Kremowy, gęsty, dobrze dosmakowany ryż to taki obiad, którego wszyscy  teraz potrzebujemy.

Zdjęcie - Risotto z dynią i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • włoszczyzna na bulion
  • 2 udka
  • 20 dag ryżu
  • szklanka pokrojonej dyni
  • parmezan
  • 1/2 szklanki wina
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz

Z udek i włoszczyzny ugotować bulion. Udka wyjąc i mięso obrać oraz drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. Dodać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać kawałki dyni oraz kurczaka i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów