Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Risotto, to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Każde risotto smakuje inaczej, każde inaczej wygląda. Moje risotto jest łatwe do zrobienia i już po 30 – stu minutach, będziesz się cieszyć pysznym obiadem.
Wege – risotto z cukinią i suszonymi pomidorami jest aromatyczne, kremowe i sycące

Składniki na risotto z cukinią i suszonymi pomidorami
-
- 1 cebula pokrojona w małą kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 6-7 płatków suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki ( u mnie z torebki z Lidla )
- 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
- 200 g ryżu Carnaroli
- 700 ml. bulionu ( wywar z warzyw / mięsa )
- 1 łyżka startego parmezanu
- świeżo posiekana natka pietruszki
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól / pieprz i odrobina mielonego chili do smaku
- oliwa / masło klarowane
Jak zrobić risotto z cukinią i suszonymi pomidorami?
Na dużej patelni z grubszym dnem, rozgrzej trochę oliwy lub masło klarowane, dodaj cebulę. Cebulę chwilę smaż mieszając, dorzuć czosnek.
Po chwili dodaj ryż i całość nadal smaż mieszając, aż ryż się zeszkli. Teraz dodaj startą cukinię i suszone pomidory, ponownie chwilę smaż mieszając.
700 ml gorącego bulionu, dodaj do ryżu z warzywami. Patelnię przykryj pokrywką i całość gotuj na bardzo małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu potrawy od czasu, do czasu. Na koniec, dodaj zioła i dopraw do smaku.
Po około 18 minutach, ryż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Do gorącego ryżu, dorzuć łyżkę parmezanu lub innego twardego sera, pomieszaj i rozłóż do miseczek.
Risotto można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
