Risotto z botwinką i boczniakami
Składniki:
∙ 0,5 szklanki ryżu Arborio
∙ 0,5 dużego pęczka botwinki
∙ 0,5 litra bulionu warzywnego (lub wody)
∙ 125 g boczniaków
∙ 2 ząbki czosnku
∙ 2 łyżki masła
∙ 2 łyżki oliwy z oliwek
∙ 1 dymka
∙ sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę od dymki, smażymy przez chwilę aż cebulka lekko się zeszkli.
2. Dodajemy ryż i mieszamy, aż wszystkie ziarenka będą pokryte mieszaniną masła i oliwy.
3. Dodajemy łyżkę wazową bulionu (wody), aż ryż go wchłonie, czynność powtarzamy, aż ryż będzie półtwardy.
4. Dodajemy posiekane liście botwinki i porwane boczniaki, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.
5. Dodajemy kolejną porcję bulionu (wody), czynność powtarzamy, aż ryż będzie al dente.
6. Wykładamy risotto na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem od dymki i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :)