Risotto szpinakowe z łososiem
Jak pewnie wiecie ( bo trąbią dziś o tym w social mediach! ) dziś mamy Dzień Świętego Patryka – znane irlandzkie święto narodowe i religijne.
Irlandczycy znani ze swojej tendencji do hucznych i szalonych zabaw świętują ten dzień chyba jak żaden inny.
Picie zielonego piwa, słuchani irlandzkiej muzyki, korowody na ulicach, parady, festyny i szalone irlandzkie tańce kończą się następnego dnia nad białym ranem.
Rzadko zdarza się, by święto jednego kraju tak mocno oddziaływało na cały świat!
W Polsce również ten dzień jest obchodzony – co prawda nie w takim topniu jak i w Irlandii, ale np. w kuchniach można dostrzec dużo więcej zielonych przysmaków!
Ja dziś zapraszam Was na pyszne zielone risotto – ze szpinakiem i wędzonym łososiem.
Idealne nie tylko w tym dniu!
Pyszne!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* ryż arborio – 200 g
* bulion – 500 ml
* szinak- 300 g
* masło – 1 łyżka
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbi
* śmietana gęsta – 1 łyżka
* sól, pieprz
* oliwa
+ wędzony łosoś
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na rozgrzanej oliwę podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy ryż.
Podlewamy bulionem ( robimy to stopniowo – drugą partię dolewamy dopiero w momencie, kiedy pierwsza się wchłonie ).
Do ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy.
Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety!
Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy na gorąco z wędzonym łososiem.
Pycha!