Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Zdjęcie - Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedząc naleśniki prawie zawsze mam wyrzuty sumienia, więc postanowiłam wreszcie zabrać się za wersję bardziej dietetyczną. Prawdę mówiąc, smakują mi nawet bardziej niż zwykłe. Zaplanowałam je na drugie śniadanie i wyszło z tego coś całkiem ciekawego, więc polecam. Ja wybrałam farsz z kurczaka i szpinaku, ale eksperymenty są jak najbardziej mile widziane;)
Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem (3 sztuki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 80g mąki pszennej razowej
- 80ml mleka

- 150g rozdrobnionego szpinaku
- pierś z kurczaka
- pół małego jabłka
- 60g fety
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- oliwa

Składniki na naleśniki pomieszaj trzepaczką w misce, aż powstanie gładka masa. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj chochlą porcje ciasta (1 chochla- 1 porcja) rozsmarowując je na patelni. Smaż z dwóch stron, odłóż na talerz i powtórz czynności przy następnych.
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go na patelni, aż odparuje cała woda. Przerzuć do miseczki. Wymieszaj dokładnie z fetą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka wymieszaj łyżką oliwy i ulubionymi przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (albo upiecz). Pokrój na małe kawałeczki i dodaj do szpinaku.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do farszu. Całość dopraw solą wedle uznania.

Śliwka

Kategorie przepisów