Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Jedząc naleśniki prawie zawsze mam wyrzuty sumienia, więc postanowiłam wreszcie zabrać się za wersję bardziej dietetyczną. Prawdę mówiąc, smakują mi nawet bardziej niż zwykłe. Zaplanowałam je na drugie śniadanie i wyszło z tego coś całkiem ciekawego, więc polecam. Ja wybrałam farsz z kurczaka i szpinaku, ale eksperymenty są jak najbardziej mile widziane;)
Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem (3 sztuki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 80g mąki pszennej razowej
- 80ml mleka
- 150g rozdrobnionego szpinaku
- pierś z kurczaka
- pół małego jabłka
- 60g fety
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- oliwa
Składniki na naleśniki pomieszaj trzepaczką w misce, aż powstanie gładka masa. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj chochlą porcje ciasta (1 chochla- 1 porcja) rozsmarowując je na patelni. Smaż z dwóch stron, odłóż na talerz i powtórz czynności przy następnych.
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go na patelni, aż odparuje cała woda. Przerzuć do miseczki. Wymieszaj dokładnie z fetą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka wymieszaj łyżką oliwy i ulubionymi przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (albo upiecz). Pokrój na małe kawałeczki i dodaj do szpinaku.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do farszu. Całość dopraw solą wedle uznania.
Śliwka