Razowe ciasto z rabarbarem

Razowe ciasto z rabarbarem
Kiedy wczoraj niosłam pęk zakupionego na placyku rabarbaru kilka spotykających mnie osób zareagowało tak samo: "O, będzie placek z rabarbarem...". No jakże mogłoby być inaczej. Rabarbar uwielbiam od zawsze. Jako dzieci biegaliśmy urwać laskę z ogrodu, braliśmy kubeczek z cukrem i nie trzeba było niczego więcej. Wspomnienie takiego maczanego w cukrze rabarbaru - bezcenne.
Jak pogodzić dietę i chęć na "coś dobrego"? No cóż - słodycze to słodycze, ale... Zamiast masła-olej, zamiast mąki tortowej-pełnoziarnista oraz brązowy cukier zamiast białego. Brzmi lepiej, prawda? No więc dlaczego nie...
Wzorowałam się na oryginale, który znalazłam tutaj.

Zdjęcie - RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM - Laura
SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 1 szk. ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 szk. gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 szk. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych
  • 1/2 kg rabarbaru
Rabarbar oczyścić i pokroić w 2 cm kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać olej i nadal ucierać, dodawać po łyżce mąkę, wiórki i jogurt. Zdjęcie - RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masę wylać do formy na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około godziny.

Kategorie przepisów