Razowe ciasto z rabarbarem
Kiedy wczoraj niosłam pęk zakupionego na placyku rabarbaru kilka spotykających mnie osób zareagowało tak samo: "O, będzie placek z rabarbarem...". No jakże mogłoby być inaczej. Rabarbar uwielbiam od zawsze. Jako dzieci biegaliśmy urwać laskę z ogrodu, braliśmy kubeczek z cukrem i nie trzeba było niczego więcej. Wspomnienie takiego maczanego w cukrze rabarbaru - bezcenne.
Jak pogodzić dietę i chęć na "coś dobrego"? No cóż - słodycze to słodycze, ale... Zamiast masła-olej, zamiast mąki tortowej-pełnoziarnista oraz brązowy cukier zamiast białego. Brzmi lepiej, prawda? No więc dlaczego nie...
Wzorowałam się na oryginale, który znalazłam tutaj.
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM - Laura
SKŁADNIKI:
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać olej i nadal ucierać, dodawać po łyżce mąkę, wiórki i jogurt. Masę wylać do formy na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około godziny.
Jak pogodzić dietę i chęć na "coś dobrego"? No cóż - słodycze to słodycze, ale... Zamiast masła-olej, zamiast mąki tortowej-pełnoziarnista oraz brązowy cukier zamiast białego. Brzmi lepiej, prawda? No więc dlaczego nie...
Wzorowałam się na oryginale, który znalazłam tutaj.
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM - Laura
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 szk. ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
- 1/2 szk. oleju
- 1 szk. gęstego naturalnego jogurtu
- 2 szk. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szk. wiórek kokosowych
- 1/2 kg rabarbaru
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać olej i nadal ucierać, dodawać po łyżce mąkę, wiórki i jogurt. Masę wylać do formy na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około godziny.