Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

Po powrocie z Sycylii marzyłem o doskonałych ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym, które miałem okazję spróbować w Locanda Del Collegio w Syrakuzach. Oczywiście przygotowałem je na swój sposób, korzystając ze składników, które z łatwością można kupić w polskich sklepach i muszę nieskromnie przyznać, że wyszły naprawdę przepyszne. Obowiązkowym punktem w lepieniu tych pierożków jest oczywiście zagniecenie własnoręcznie domowego makaronu jajecznego – pasta fresca all’uovo, o którym Wam już pisałem. Dlatego odsyłam do poprzedniego wpisu, w którym dokładnie opisałem jak samodzielnie zrobić makaron. Samo nadzienie jest bardzo proste, przygotowałem je z sera ricotta, parmezanu oraz dużej ilości świeżej mięty, która nadaje im wspaniały orzeźwiający smak. Ogólnie bardzo polecam ten duet także do innych potraw. Po ugotowaniu moje ravioli z ricottą podałem z aromatycznym pesto pistacjowym, które niesamowicie podbija smak każdego dania. Już kiedyś polecałem je Wam przy okazji przepisu na spaghetti.

Samo przygotowanie tych ravioli z ricottą nie jest skomplikowane, jednakże odrobinę pracochłonne, ale zapewniam Was, że dla finalnego efektu zdecydowanie warto. Na zdjęciach poniżej pokazałem, jak najłatwiej formować te włoskie pierożki, więc sądzę, że ten przepis nie przysporzy Wam dużo problemów. A jeśli tylko należycie do grona miłośników makaronów oraz pistacji, to koniecznie musicie ich spróbować!

Zdjęcie - Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym Wydrukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Ravioli:

  • 400 g domowego ciasta makaronowego wg przepisu na pasta fresca all'uovo (z 300 g mąki i 3 jajek)
  • 500 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu lub Grana Padano
  • 1 jajko
  • spora garść świeżej mięty
  • sól, pieprz

 

Pesto pistacjowe:

  • 70 g obranych niesolonych pistacji
  • 50 g parmezanu lub Grana Padano
  • garść listków świeżej bazylii
  • garść listków świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

  • 30 g pistacji do podania
  • 50 g parmezanu lub Grana Padano do podania

PRZYGOTOWANIE

Ravioli

  1. Ser ricotta wymieszaj z jajkiem, parmezanem i posiekaną miętą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku.
  2. Zagnieciony makaron podziel na 4 porcje (po ok. 100 g każda). Pierwszą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Najlepiej zrobić to na maszynce do makaronu, kończąc na pozycji 7/8.
  3. Rozwałkowany makaron podziel na 2 lub 4 części (tak, aby łatwo Ci było z nim pracować).
  4. Jedną część ciasta połóż na podsypanym mąką lub semoliną blacie i nałóż po łyżeczce nadzienia w dwóch rzędach, robiąc przerwy na wielkość kciuka tak, jak zilustrowałem to na zdjęciach. (Nadzienie najwygodniej jest nakładać rękawem cukierniczym).
  5. Następnie przerwy posmaruj odrobiną wody przy pomocy pędzelka i połóż na wierzchu drugi kawałek ciasta. Brzegi delikatnie sklej ze sobą, starając się nie zostawiać pęcherzyków powietrza. Kolejno przy pomocy noża lub radełka potnij ciasto na osobne prostokątne pierożki o boku ok. 5 cm. Czynność powtórz z kolejnymi kawałkami ciasta.
  6. Gotowe ravioli odstaw na 30 minut na podsypanym mąką lub semoliną blacie do przeschnięcia. W tym czasie przygotuj pesto pistacjowe.
  7. Gotuj je w dużej ilości dobrze osolonej wody przez 2-3 minuty, aby były al dente.

 

Pesto pistacjowe

  1. Do kielicha blendera włóż: pistacje, obrane ząbki czosnku, parmezan, bazylię, miętę oraz wlej oliwę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty.
  2. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Pesto połącz z chochelką wody po gotowaniu makaronu i delikatnie wymieszaj je z ugotowanymi pierożkami.
  4. Ravioli przełóż na talerze i posyp posiekanymi pistacjami oraz dodatkową porcją sera.

Zdjęcie - Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów