Ravioli z botwinką w sosie koperkowym
Pokusiłam się o zrobienie ravioli. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że wolę nasze pierogi. Oczywiście chodzi o ciasto. Jest o wiele delikatniejsze, szybciej się gotuje i w ogóle bardziej mi smakuje. Ciasto makaronowe to był mój demon, którego pokonałam, ale nie zachwyciło mnie - przynajmniej w ravioli. Nastepnym razem spróbuję czegoś innego z nim w roli głównej:-)
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki,
- 3 jajka,
- 0,5 szkl. wody,
- sól,
na farsz:
- 1 mały pęczek botwinki,
- 1 cebula,
- koperek,
- 150 g serka ricotta,
- 150 g twarogu półtłustego,
- 1 łyżka śmietany 18% (niekoniecznie),
- sól, pieprz,
na sos:
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 125ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka masła,
- sól.
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto z podanych składników. Odstawić na godzinę. Botwinkę wypłukać i posiekać , młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (tak, żeby przykryć buraczki). Posolić, dusić ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie odcedzić i wymieszać z serami, koperkiem, śmietaną i podsmażoną cebulką, doprawić. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, przekroić na pół, nakładać po łyżeczce farszu, przykryć i wykrajać foremką ravioli. Obgotować w osolonej wodzie około 15 minut.
W tym czasie przygotować sos. Taki sam używam do młodych ziemniaczków (tutaj).Na maśle podsmażyć posiekany szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany koperek. Zalać sosem gotowe ravioli.