Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki

Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki
Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 00)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą i robimy wgłębienie. Do środka wbijamy jajka, dodajemy olej Kujawski i zagarniamy dłońmi mąkę do środka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, wyrabiamy przez kilka minut na blacie.


Jeśli ciasto jest zbyt mokre - podsypujemy mąką, jeśli zbyt suche - dodajemy kilka łyżek wody. Gotowe ciasto owijamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 45-60 min.


Ciasto dzielimy na 2 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę ulubionego farszu, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, smarujemy brzegi wodą i zlepiamy ravioli, wypychając ze środka jak najwięcej powietrza. Przygotowane ravioli od razu odkładamy pod ściereczkę, gdyż ciasto makaronowe szybko wysycha. Czynność powtarzamy.


Ravioli wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów