Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem



Ciasto kruche:
- 250 g razowej mąki orkiszowej
- 125 g zimnego masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki soli
Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników.
Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut. Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go.

Nadzienie:
- 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około 300 g)
- 3 całe jajka
- 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze)
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera roquefort (może być również inny ser z niebieską lub zieloną pleśnią)
- 50 g prażonych płatków migdałów
Szparagi umyj, obetnij ich twarde końce (1- 2 cm) i ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku (3 do 5 minut). Łososia podziel na kawałki, a ser pokrusz. Jajka i śmietanę umieść w salaterce i lekko ubij trzepaczką. Dopraw, solą, pieprzem oraz tymiankiem i wszystko ze sobą wymieszaj.
Ułóż część szparagów bezpośrednio na upieczony spód, a następnie wylej nań masę śmietanowo-jajeczną. Na górze ułóż kawałki łososia, sera oraz pocięte na mniejsze cząstki pozostałe szparagi. Posyp wszystko płatkami migdałów i wstaw z powrotem do pieca na 30 minut (180°C). (Quiche możesz wyjąć z piekarnika, gdy wierzch się zetnie). Odstaw na 10-15 minut do przestudzenia, a następnie krój na kawałki. Smacznego!

