Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem
Mój ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca... Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej.
Quiche ten przygotowałem specjalnie na rozpoczęcie mojej współpracy z Co Dziś w Menu, gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych blogerów (a właściwie to blogerek) serwujemy specjalnie dla Was potrawy na każdy dzień tygodnia. Jeśli śledzicie mojego fanpejdża na facebooku, to na pewno wiecie, jakie pyszne dania mają tam swoją premierę. Zatem tych, którzy o CDWM jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem: codzisw.menu, a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami!
Ciasto kruche:
Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników.
Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut. Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go.
Nadzienie:
Szparagi umyj, obetnij ich twarde końce (1- 2 cm) i ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku (3 do 5 minut). Łososia podziel na kawałki, a ser pokrusz. Jajka i śmietanę umieść w salaterce i lekko ubij trzepaczką. Dopraw, solą, pieprzem oraz tymiankiem i wszystko ze sobą wymieszaj.
Ułóż część szparagów bezpośrednio na upieczony spód, a następnie wylej nań masę śmietanowo-jajeczną. Na górze ułóż kawałki łososia, sera oraz pocięte na mniejsze cząstki pozostałe szparagi. Posyp wszystko płatkami migdałów i wstaw z powrotem do pieca na 30 minut (180°C). (Quiche możesz wyjąć z piekarnika, gdy wierzch się zetnie). Odstaw na 10-15 minut do przestudzenia, a następnie krój na kawałki. Smacznego!
Ciasto kruche:
- 250 g razowej mąki orkiszowej
- 125 g zimnego masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki soli
Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników.
Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut. Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go.
Nadzienie:
- 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około 300 g)
- 3 całe jajka
- 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze)
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera roquefort (może być również inny ser z niebieską lub zieloną pleśnią)
- 50 g prażonych płatków migdałów
Szparagi umyj, obetnij ich twarde końce (1- 2 cm) i ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku (3 do 5 minut). Łososia podziel na kawałki, a ser pokrusz. Jajka i śmietanę umieść w salaterce i lekko ubij trzepaczką. Dopraw, solą, pieprzem oraz tymiankiem i wszystko ze sobą wymieszaj.
Ułóż część szparagów bezpośrednio na upieczony spód, a następnie wylej nań masę śmietanowo-jajeczną. Na górze ułóż kawałki łososia, sera oraz pocięte na mniejsze cząstki pozostałe szparagi. Posyp wszystko płatkami migdałów i wstaw z powrotem do pieca na 30 minut (180°C). (Quiche możesz wyjąć z piekarnika, gdy wierzch się zetnie). Odstaw na 10-15 minut do przestudzenia, a następnie krój na kawałki. Smacznego!