Quiche z kozim serem i cukinią baby
Quiche z kozim serem, cukinią baby, zielonym groszkiem i tymiankiem. Nie przepadałam za kozimi serami -wyczuwałam w nich kozią sierść. Jednak w Prowansji nauczyłam się, które sery kozie mam kupować wreszcie jeść że smakiem a nawet uwielbiać.
Na ciasto:
mąka orkiszowa ekologiczna - 1,5 szklanki
jajo* dodałam całe jajo, ale jeśli chcesz bardziej kruche daj samo żółtko.
Nadzienie:
3 jaja
cebula - 1/2 szt.
kozi twarożek - 3-4 łyżki
cukinia - 1 szt.
zielony groszek ( opcjonalnie) - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
olej - 2 łyżki
tymianek
Z mąki, soli, jaja, masła i 1/2 łyżki tymianku zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W między czasie zaszklić cebulę. Odłożyć do wystudzenia.
Formę na tartę lub tarteletki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem spód ciasta. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni Piec 10 -12 minut.
Jaja roztrzepać z kozim twarożkiem, dodać pociętą cukinię, łyżkę zielonego groszku, tymianek i doprawić solą. Dodać zeszkloną cebulę i wcisnąć czosnek. Wymieszać. Wlać do wypieczonego ciasta. zapiekać 10-15 minut. Podawać na zimno lub gorąco.