Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami

Zdjęcie - Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten deser to było moje największe kulinarne odkrycie w Portugalii! Queijo fresco com mel e amêndoas, czyli ser z miodem i migdałami, to klasyka i pochwała prostoty. To niesamowite, że z tylko 3 składników dobrej jakości i przy praktycznie zerowym wysiłku można wyczarować coś tak pysznego. Po raz pierwszy ten deser jadłem w jednej z najsłynniejszych lizbońskich restauracji — Rua das Flores, o której Wam wspominałem w Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie. Podany tam świeży queijo de cabra (ser kozi) polany doskonałym miodem i pokrojonymi w słupki prażonymi migdałami był wprost obłędny. Później zauważyłem, że serwowanie queijo na deser to powszechna praktyka. Zwykle ląduje on na talerzu z etykietą, świadczącą o wysokiej jakości produktu. Czym jest jednak samo queijo fresco? To specjalna odmiana sera, przypominająca gotowany dawniej w domach twaróg. Do jego przygotowania konieczna jest podpuszczka, ale jeśli nie widzi się Wam samodzielne gotowanie sera, to polecam wykorzystać włoską ricottę, czy świeży kozi lub owczy twaróg. Te dwie ostatnie opcje są szczególnie dobre!
Zdjęcie - Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 2 osób


  • 200 g queijo fresco, twarogu koziego lub owczego albo ricotty
  • 4 łyżki dobrego płynnego miodu
  • garść obranych migdałów w całości, słupkach lub płatkach

* PRZYGOTOWANIE
Migdały, jeśli są w całości, pokrój na słupki, a następnie podpraż na mocno rozgrzanej patelni do złotobrązowego koloru. Ser ułóż na talerzykach, polej miodem i posyp migdałami. Podawaj od razu.
*

Zdjęcie - Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Grzanki z ricottą, figami i miodem
1

Grzanki z ricottą, figami i mi…

food² food²
Food Square

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką
2

Sernik z ricotty i mascarpone…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Deser Bounty z fasoli

Deser Bounty z fasoli

Tyna Tyna
In cooking we trust

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo
1

Pudding chlebowy – sposób na c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
3

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu