Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną

Zdjęcie - Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A niech mnie kule biją, mam dziś lepkie rączki i poleciałam w kulki lepiąc ziemniaczane pyzulki. Zielono mi i spokojnie, bo przyszła wiosna, więc farsz wybrałam ze szpinakiem. Stwierdziłam, że raz kozie śmierć i dodałam kozi ser, być może zrobicie zdziwione miny, ale dorzuciłam jeszcze trochę żurawiny. Nie da się ukryć, że z natury jestem raczej szczypior, ale uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i pyzy, wchodzą mi zawsze jak po maśle. Dzisiejsze szpinakowe polane masłem ze świeżo startą, nową gałką muszkatołową.

Zdjęcie - Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyzy ziemniaczane ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną/12-15 sztuk (zależnie od wielkości)
Ciasto:
  • 800 g ziemniaków
  • żółtko
  • 50 g mąki ziemniaczanej lub 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta curry (opcjonalnie - dla koloru)
Farsz:
  • 350 g świeżego lub mrożonego szpinaku w listkach
  • 80 g tartego koziego sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • masło + szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • tarty kozi ser
  1. 400 g obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
  2. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy ze startymi na drobnych oczkach pozostałymi ziemniakami (i odciśniętymi z wody), dodajemy mąkę ziemniaczaną lub mąkę pszenną, żółtko i przyprawy.
  3. Całość krótko mieszamy do połączenia w gładkie ciasto.
  4. Ciasto dzielimy na kilkanaście części, każdą z nich delikatnie spłaszczamy*, na środku wykładamy po łyżce farszu, boki ciasta zlepiamy ku środkowi tworząc okrągłą pyzę.
  5. Tak uformowane pyzy gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 10 minut.
  6. Podajemy z kozim serem i topionym masłem z gałką muszkatołową.
Farsz:
  1. Na klarowanym maśle podsmażamy listki szpinaku, jeśli używamy mrożony, wrzucamy go na 10 minut na suchą patelnię i powoli rozmrażamy (ok. 10 minut). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, śmietanę i przyprawy.
  2. Podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy tarty kazi ser i żurawinę, mieszamy i studzimy.
* W zależności od gatunku ciasta być może będzie trzeba dodać mąki ziemniaczanej. W przypadku używania mąki ziemniaczanej najlepiej formować pyzy w zwilżonych dłoniach wodą, w przypadku mąki pszennej delikatnie oprószamy dłonie mąką.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa chana masala ze szpinakiem

Kokosowa chana masala ze szpin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczony omlet ze szpinakiem

Pieczony omlet ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekane szpinakowe pierożki
1

Zapiekane szpinakowe pierożki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami
3

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
2

Sałatka z młodymi ziemniakami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z batatów
4

Placki z batatów

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zapiekanka ziemniaczana z porem
3

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Krem czosnkowy z grillowanym kurczakiem i grzankami
2

Krem czosnkowy z grillowanym k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka