Pyszna zapiekanka rybna na zimne wieczory
To danie idealne na długie zimne wieczory.
Przepyszne, 'comfort food'.
Choć, nie będę Wam ściemniać, że szybkie do zrobienia ;) Czasochłonność jest jedynym minusem tej zapiekanki i przyznam jedynym również powodem, dla którego do tej pory jej nie powtórzyłam.
Ale! W najbliższą wolną sobotę tudzież niedzielę - ogarnę znów temat.
I naprawdę, warto! Nie zrażajcie się długością i skomplikowaniem przepisu - jak poukładacie sobie wszystko z głową, nie będzie tak źle ;)
Polecam z całego serca!
Fish pie (rybna zapiekanka z ziemniakami)
(przepis Katie Quinn Davies z 'What Katie Ate', zmodyfikowany)
Nadzienie:
2 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego 3,2%)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, do smaku
2 liście laurowe
ok 500 g białej ryby (dorsz lub mintaj nada się doskonale)
ok 300 g wędzonej ryby (dorsza, ewentualnie makreli lub łososia wędzonego na ciepło)
2 łyżki oliwy
1 cebula, drobno pokrojona
1/2 pora, pokrojony w półplasterki
masło
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
świeży koperek / szczypiorek do posypania
Pureé ziemniaczane:
7 - 8 ziemniaków (o dużej zawartości skrobii, typ kulinarny BC lub C)
1 łyżeczka soli morskiej
łyżka masła
3 - 4 łyżki mleka
3 - 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
sól i pieprz, do smaku
Biały sos:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka koperku, drobno posiekanego
skórka starta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Posypka z bekonu i poru:
1/2 pora, cienko pokrojony
2 szalotki, cienko pokrojone
kilka plasterków bekonu, bardzo drobno posiekanego
1 łyżka kaparów, posiekane
olej roślinny, do smażenia
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, mleko i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy gotowe puree ziemniaczane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W międzyczasie (gdy gotują się nam ziemniaki), robimy nadzienie i sos. Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy liście laurowe i pieprz. Na minimalnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Do śmietanki wkładamy rybę, gotujemy przez 2 - 3 minuty, wyciągamy. Mleko zachowujemy do sosu, rybę rozdrabniamy dwoma widelcami na mniejsze kawałki. Do mleka w którym gotowała się ryba dodajemy wszystkie składniki z zakładki 'biały sos' (czyli, gwoli jasności: śmietankę, zioła, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, masło), doprawiamy solą i pieprzem.
Kończymy robić nadzienie. W garnuszku podsmażamy na oliwie cebulę i pora (aż zmiękną). Przekładamy warzywa na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadzamy rybę, zalewamy białym sosem.
Ziemniaczki przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na powierzchnię zapiekanki (alternatywnie nakładamy ziemniaki łyżką). Na wierzchu układamy kilka plastrów masła.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy ok 45 minut.
W międzyczasie, przygotowujemy posypkę. W małym rondelku rozgrzewamy olej (3 - 4 cm wysokości), wkładamy posiekanego pora, szalotkę i kapary, smażymy ok 4 - 5 minut, aż będę chrupiące (uwaga żeby nie spalić!). Wyciągamy cedzakową łyżką, odsączamy na ręczniku papierowym.
Raz jeszcze nagrzewamy olej, smażymy bekon aż będzie chrupki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Gotową zapiekankę posypujemy chrupiącym porem i bekonem, świeżym koperkiem (lub szczypiorkiem)
Smacznego!
• • •
The original Katie Quinn Davies recipe:
(form the page www.whatkatieate.com)
FOR THE POTATO TOPPING:
- 6-8 large floury potatoes, peeled and cut into large chunks
- Large knob of Butter
- 1/4 cup milk
- 1/4 cup light cream
- Salt & white pepper
FOR THE PIE FILLING:
- 800g firm, flaky white fish (I used Australian Blue Eye Cod)
- 250g smoked Haddock fillets
- 1 1/2 cups milk
- 1/2 tsp whole black peppercorns
- 2 dried bay leaves
- 1 brown onion
- 1 large leek
- 2 celery stalks
- 3 spring onions
- Salt & freshly ground black pepper
- Olive oil
- Extra knob of butter
FOR THE PIE SAUCE:
- 300g pouring cream
- Zest of one lemon
- 1 tsp chopped fresh flat leaf parsley
- 1 tsp chopped fresh dill
- 1 tsp chopped fresh tarragon
- 1 tbsp butter
- Salt & freshly ground black pepper
CRUNCHY BACON TOPPING:
- Canola or vegetable oil
- 1 small leek, finely sliced
- 2 spring onions, finely sliced
- 1 tbsp salted capers, rinsed
- 6 rashers of bacon, fat and rind removed, use the lean part only.
METHOD
- Preheat your oven to 180˚C (350˚F)
- Cook potatoes in a large saucepan of salted boiling water. Once cooked, drain and mash the potatoes with the butter, milk and cream then season to taste with salt and white pepper.
- Into a medium size saucepan add the milk, peppercorns and bay leaves, heat until lightly simmering, stirring consistently for approximately 5 minutes to infuse the flavours. Add the cod fillets and continue to simmer over a very low heat for 10 minutes. Using a spoon remove any milk skin that may form. With a slotted spoon remove fish from milk (do not discard, set the milk aside for later) allow the fish to cool before flaking into a bowl along with the flaked smoked trout fillets (ensure that you remove any fish bones) season with freshly ground black pepper and a small pinch of salt.
TO MAKE THE PIE FILLING:
- Peel and dice the brown onion. Heat a tablespoon or two of olive oil in a large deep saucepan, add the onion and gently sauté with a pinch of salt until softened. Add in the finely sliced leek, celery and spring onion to the saucepan and cook for a further 5-10 minutes to soften all veggies. Then transfer mixture to the base of the baking dish (I used a ceramic pie dish measuring 14” x 10”/35cm x 26cm) and spread out evenly.
TO MAKE THE SAUCE:
- Into a small saucepan strain the milk in which the cod was previously poached, add the cream, fresh herbs, lemon zest, nutmeg, butter and season. Heat until butter melts, then pour the sauce over the fish in the pie dish.
TO MAKE THE CRUNCHY BACON TOPPING (OPTIONAL):
- In a small heavy bottom saucepan add canola or vegetable oil (about an inch deep). When hot add all ingredients with the exception of the bacon, fry for 5 mins to crisp up ~ but don’t let it go too brown. Remove and drain. Repeat the process with the bacon, drain all ingredients on kitchen towel patting dry to remove excess oil.
- Fill a piping bag fitted with a piping nozzle of you choice, add the mashed potato and pipe on top of the fish. Cook in the oven for 1 hour or until the potato starts to turn golden brown and crispy, half way through cooking, sprinkle the top of the potato with the crispy bacon topping and return to the oven.
- Serve with a scattering of chopped chives, a few fresh dill sprigs, crusty bread and a good chilled white wine.