Pulpety z kaszy jaglanej i z mięsa indyka

Kasza jaglana to bardzo wdzięczny składnik pulpetów z dodatkiem warzyw, czy różnych rodzajów mięsa. Zapewniam, że z każdym dodatkiem, takie pulpety smakują wyśmienicie. Można je podawać na różne sposoby z ulubionym sosem, czy z gorącym bulionem.
Jeżeli ograniczasz jedzenie mięsa, przygotuj oszukane, ale nadal smaczne pulpety z kaszy jaglanej i mięsa indyka 🙂
Tutaj znajdziesz przepis na wege pulpety z kaszy jaglanej
Składniki na pulpety z kaszy jaglanej i indyka:
14 sztuk
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 8 sztuk większych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka majeranku
- sól, duża szczypta pieprzu i zmielonej papryczki chili
- garść świeżej pietruszki lub szczypiorku
- olej do smażenia
Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej i z mięsa indyka?
Kaszę kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie, następnie ugotuj z dodatkiem soli wg. instrukcji na opakowaniu. Zostaw do napęcznienia.
Cebulę pokrojoną w kostkę, smaż na oleju do lekkiego zrumienienia.
Do miski daj 200 g ugotowanej kaszy, zmielone mięso, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy. Składniki połącz dłonią w zwartą masę, jeżeli masa będzie luźna, dodaj jeszcze trochę kaszy jaglanej ( opcjonalnie można użyć bułki tartej ). Z masy uformuj okrągłe klopsy, ułóż na desce i odstaw na 10 minut.
Na gorącym oleju smaż pulpety z każdej strony na rumiano i odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni ponownie zeszklij cebulę, dodaj pieczarki pokrojone na grubsze plasterki. Kiedy pieczarki lekko zmiękną, dodaj 1/2 szklanki wody wymieszanej z mąką kukurydzianą. Całość chwilę gotuj na małym ogniu, dodaj majeranek i dopraw sos do smaku.
Na koniec dodaj klopsy do sosu pieczarkowego i gotuj całość pod przykryciem około 15 minut, na bardzo małym ogniu. Klopsy podaj z resztą kaszy jaglanej, na talerzu posyp świeżym szczypiorkiem lub pietruszką 🙂
Smacznego 🙂