Pulpeciki jarskie z pieczonej dyni

Pulpeciki jarskie z pieczonej dyni

Dawno zapomniane slowo "jarskie"- coraz czesciej pojawia sie na naszych talerzach,na ktorych dotad krolowalo wylacznie mieso i wszelkiego rodzaju wedliny.

Wynika to ze zmian zywieniowych ktore nie omijaja rowniez nasz kraj - dzisiaj cos wlasnie dla tych co to miesa nie jedza i dla tych co dla odmiany posmakuja czegos nowego- rownie smacznego!

Pulpeciki zrobione sa z pieczonej w piekarniku dyni i sera ricotta chociaz mozemy go zastapic kazdym innym bialym serem

Zapraszam!

Zdjęcie - Pulpeciki jarskie z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pulpeciki jarskie z pieczonej dyni

. 500 gr dyni

. 300 gr bialego sera ( u mnie ricotta )

. 3 lyzki startego sera parmezan

. 2 lyzki pokrojonej na drobno pietruszki

. 1 przecisniety zabek czosnku

. bulka tarta tyle aby powstala gesta masa + do panierki

. sol i pieprz do smaku

. olej do glebokiego smazenia

Wykonanie

- dynie obieramy ze skorki ,kroimy w gruba kostke ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,polewamy strumykiem oliwy z oliwek i zapiekamy w piekarniku

- 170°C przez 35 min ( sprawdzamy widelcem jesli miekka wystawiamy z piekarnika )

- upieczona dynie rozgniatamy za pomoca widelca i przekladamy do miseczki- dobrze chlodzimy

- serek ricotta ugniatamy woidelcem,dodajemy upieczona dynie i pozostale skladniki

- bulki tartej dodajemy tyle ,aby nasza masa latwo sie dala formowac

- nabieramy w dlonie nieco masy serowo-dyniowej i formujemy najpierw kulke potem nieco ja wydluzamy nadajac pulpecikom owalny ksztal

- panierujemy wylacznie w bulce tartej ( tym razem bez jajka )

- smazymy na sredni goracym oleju tak aby panierka nam sie nie przypalila i natychmiast podajemy na stol

Smacznego!

Kategorie przepisów