Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym

Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym



Zdjęcie - Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte aromatem ziół z przepysznymi pieczonymi ziemniaczkami smakują znakomicie, a ich przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu. Do ich przygotowania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest on najczęściej stosowanym tłuszczem w mojej kuchni. Neutralny w smaku i pozbawiony zapachu nie wpływa na smak i zapach potraw, a bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i pomaga w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol czy choroby układu krążenia.”


Zdjęcie - Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym
(przepis własny)

Składniki dla 2 osób:
2 świeże pstrągi
3 łyżki oleju rzepakowego
5 dużych ziemniaków do pieczenia
sól
pieprz

Farsz:
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
1 mała cebulka
pół cytryny
4 łyżki wytrawnego wermutu
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz

Ziemniaki obieram, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w ósemki. Mieszam je z dwoma łyżkami oleju rzepakowego i wkładam do żaroodpornego naczynia. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
Pstrągi sprawiam, płuczę pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Solę po wierzchu i w środku. Zioła myję, osączam i drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Zioła mieszam z cebulą, bułką tartą, wermutem, olejem rzepakowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniam pstrągi i zaszywam nicią.
Wyjmuję ziemniaki z piekarnika. Układam na nich pstrągi. Smaruję je po wierzchu pozostałym olejem rzepakowym, przykrywam i wstawiam ponownie do piekarnika na 20-25 minut.

Przepis bierze udział w konkursie
„BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”

Kategorie przepisów