Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią

Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią

Zdjęcie - Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po wczorajszej rozpuście dzisiaj propozycja na lekką, zdrową i pyszną rybkę. Ja zrobiłam filet z pstrąga łososiowego, ale łosoś będzie również doskonale nadawał się do tego dania. Filet pieczony z mozzarellą, pomidorkami oraz cukinią. Składniki doskonale do siebie pasują - ryba jest delikatna i aromatyczna. Polecam!


SKŁADNIKI:
400 g filetów z pstrąga łososiowego lub łososia (bez skóry)
1 mała cukinia
1 kulka mozzarelli ( dałam light))
10 pomidorków koktajlowych
kilka sztuk czarnych oliwek bez pestek
zioła prowansalskie
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa w sprayu np. Monini

Filety umyj, osusz i podziel na 2 kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz. Pomidorki koktajlowe sparz wrzątkiem, a następnie zalej zimna wodą. Z pomidorków zdejmij skórkę i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w małą kosteczkę. Mozzarellę pokrój w plastry.
Cukinie umyj i pokrój na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą i ułóż na dnie plasterki cukinii. Na cukinii rozłóż filety i całość lekko skrop oliwą. Całość obsyp ziołami prowansalskimi.
Na rybie ułóż plastry mozzarelli, na niej pomidorki. Na koniec poukładaj pokrojone na plasterki oliwki.

Zdjęcie - Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak przygotowaną rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (piekłam na termoobiegu).
Upieczoną rybę można delikatnie polać dobrą oliwą z oliwek np. rozmarynową.

Smacznego :)


Zdjęcie - Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów