Proste ciasto na oleju z truskawkami
Sezonowe owoce smakują najlepiej. Nie można im się oprzeć, więc upiekłam przepyszne i proste ciasto na oleju z truskawkami.
Dlaczego na oleju?
– ciasto pieczone na oleju jest dłużej świeże
– olej Kujawski nie zmienia smaku ciasta przez neutralność i złocisty kolor
– ciasto na oleju jest po prostu szybkie i proste!
Składniki na proste ciasto na oleju z truskawkami:
- 130 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g pokrojonych truskawek
Jak upiec proste ciasto na oleju z truskawkami?
Wszystkie składniki na proste ciasto na oleju z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej. Olej rzepakowy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy wraz ze śmietaną 18%. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Forma musi być wysmarowana tłuszczem i obsypana bułka tartą lub mąką. Na górę dać pokrojone truskawki. Piec proste ciasto na oleju z truskawkami w trybie “góra-dół” przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
*Test suchego patyczka
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe