Proste ciasto na oleju z truskawkami

Proste ciasto na oleju z truskawkami

Zdjęcie - Proste ciasto na oleju z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sezonowe owoce smakują najlepiej. Nie można im się oprzeć, więc upiekłam przepyszne i proste ciasto na oleju z truskawkami.

Dlaczego na oleju?

– ciasto pieczone na oleju jest dłużej świeże

– olej Kujawski nie zmienia smaku ciasta przez neutralność i złocisty kolor

– ciasto na oleju jest po prostu szybkie i proste!

Składniki na proste ciasto na oleju z truskawkami:

  • 130 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g pokrojonych truskawek

Jak upiec proste ciasto na oleju z truskawkami?

Wszystkie składniki na proste ciasto na oleju z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej. Olej rzepakowy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy wraz ze śmietaną 18%. Wymieszać mikserem do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Forma musi być wysmarowana tłuszczem i obsypana bułka tartą lub mąką. Na górę dać pokrojone truskawki. Piec proste ciasto na oleju z truskawkami w trybie “góra-dół” przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

*Test suchego patyczka

Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów