Prosta tarta ze szparagami i pestkami słonecznika
Jest to najlepsza tarta, jaką w ostatnim czasie jadłam! Proste, ale przepyszne składniki, które razem tworzą cudowną całość. Dobry, francuski ser, pestki słonecznika, szparagi oraz świeża pietruszka - i wiosenna tarta gotowa :)
Prosta tarta ze szparagami i pestkami słonecznika
/forma prostokątna na tartę 35cm x 11cm/
250g ciasta francuskiego
250g szparagów
100g dobrego sera typu camembert
150g jogurtu greckiego
1/2 małej cebuli
2 łyżki pestek słonecznika
sól morska
pieprz czarny
kilka listków świeżej pietruszki
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuć je widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Szparagi dokładnie umyć. Odłamać twarde końce. Włożyć do zagotowanej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odłożyć do przestygnięcia.
Ser pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać go z jogurtem greckim, solą i pieprzem. Odstawić. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Chłodne szparagi przekroić na pół.
Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto i posypać je cebulką. Rozsmarować masę serowo - jogurtową, położyć w poprzek szparagi (jak na zdjęciach). Posypać pestkami. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę, odstawić na około 10 minut do przestygnięcia i posypać świeżą pietruszką. Smacznego!