Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami

Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pożywna potrawka z soczewicy z kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g białej, cienkiej kiełbasy drobiowej
  • 400 g pomidorów z puszki, bez skórki
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 150 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 40 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ⅓ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kiełbasę pokrój ukośnie na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka, marchew w plastry, a czosnek posiekaj jak najdrobniej.

 

Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna i podsmaż kiełbasę na złoty kolor. Zrumienioną kiełbasę przełóż na talerz.

 

Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa, aż lekko zmiękną. Dodaj soczewicę, pomidory i sos sojowy. Jeszcze chwilę podsmażaj, mieszając. Podlej gorącym bulionem, dodaj zioła i dopraw do smaku. Duś pod przykryciem, do miękkości, przez ok. 40 min. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj kiełbaski i wymieszaj. Podawaj od razu.

 

Danie świetnie smakuje ze świeżą sałatą z ulubionym dressingiem na bazie oleju Kujawskiego 3 ziarna.

 

Świetne rozwiązanie dla zabieganych, dla których ważne jest przygotowanie posiłku w domu. Dzięki wykorzystaniu do smażenia oleju Kujawskiego 3 ziarna potrawa zyskuje nie tylko na delikatnym smaku, ale też staje się bogatsza o najlepsze tłuszcze pochodzenia roślinnego.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy