Potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą
Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smakowity obiad we włoskim stylu, to ten potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą będzie strzałem w dziesiątkę! Przygotowanie tego dania zajmuje raptem 20 minut, więc ten przepis idealnie sprawdzi się wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. To potrawa dla wszystkich, którzy kochają makarony oraz pomidory w każdej postaci. Znajdziecie je tutaj aż w trzech różnych odsłonach: świeże koktajlowe, suszone oraz w puszce. Dodatkowo aromat dania podbijają: świeża bazylia, pikantne papryczki peperoncino oraz czosnek. A dodatek parmezanu oraz kremowej burraty świetnie równoważy smaki. Pycha!
Bazą jest tutaj makaron orzo – drobny makaron przypominający ziarenka ryżu, który idealnie wchłania smaki sosu pomidorowego. Postanowiłem ugotować go niczym risotto, w jednej patelni wraz z pozostałymi składnikami, co sprawia, że danie ma cudownie gęstą konsystencję, a sos nie stanowi tylko dodatku do makaronu, lecz jest jego integralną częścią. Dodatkowo oszczędzamy czas na osobne gotowanie makaronu i nie potrzebujemy brudzić więcej garnków, bo wszystko można tutaj przygotować na jednej patelni. Także win-win! 😉
Aby przygotować ten potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą, wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek rozgniecione ząbki czosnku wraz z pomidorkami koktajlowymi i papryczką peperoncino (można ją również pominąć, jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków lub zastąpić płatkami chili). Następnie dodać pomidory suszone, które świetnie podbijają smak, wsypać makaron orzo i wlać pomidory z puszki oraz wrzącą wodę. Danie następnie gotujemy na średnim ogniu, często mieszając i gdy już makaron będzie al dente, dodajemy bazylię oraz parmezan. Na sam koniec rwiemy śmietankową burratę i zajadamy w najlepsze. Zamiast burraty świetnie sprawdzi się również ser straciatella lub można dodać kilka łyżek mascarpone, aby zbalansować smak pomidorów.
Jeśli kochacie szybkie, jednogarnkowe dania, to ten potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą będzie idealnym wyborem! Gorąco polecam, bo u mnie już wszedł na stałe do codziennego repertuaru i często ten przepis powtarzam. Dlatego musicie spróbować go także i Wy! 🙂
Potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Wydrukuj przepis
Składniki na potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą:
- 500 g makaronu orzo
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 2 kulki burraty (ok. 200 g)*
- ok. 100 g tartego parmezanu lub grana padano
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ok. 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1-3 suszonych papryczek peperoncino (ilość wg uznania)
- garść listków świeżej bazylii
- ok. 1 l wrzącej wody
- chlust oliwy z oliwek
- ok. 1 łyżeczka soli
Jak przygotować potrójnie pomidorowy makaron orzo z burratą?
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę podsmaż.
- Następnie pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i wrzuć na patelnię. Dodaj pokruszone peperoncino oraz pokrojone w paski pomidory suszone i chwilę całość podsmaż.
- Wsyp makaron orzo i podsmaż go z resztą składników przez około minutę.
- Wlej kolejno pomidory w puszce oraz wrzącą wodę i wsyp płaską łyżeczkę soli. Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając.
- Po tym czasie wrzuć listki bazylii i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż makaron będzie al dente. Na sam koniec wsyp parmezan i całość energicznie wymieszaj. Dopraw opcjonalnie większą ilością soli.
- Kulki burraty odsącz z zalewy, porwij na kawałki i ułóż na wierzchu dania. Odstaw na 2 minuty, a następnie podawaj. Danie możesz dodatkowo posypać większą ilością listków bazylii i parmezanu.
UWAGI
*Zamiast burraty można użyć straciatelli lub nawet dodać kilka łyżek mascarpone.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square