Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim

tym razem grzyby znalazły się pod ciastem francuskim tworząc pot pie, czyli "nadziany garnek", choć akurat nadzienie nie znalazło się w garnku, a naczyniu żaroodpornym. Przy przygotowywaniu tego typu dań ważne jest jednak nie naczynie, w którym się zapieka, a to, żeby para z wrzącego gulaszu miała ujście. Do tego są potrzebne otwory w cieście. Nie powinny być ani za małe, ani za duże. Optymalne wg moich doświadczeń mają średnicę około 2 cm, ale można się też pobawić z foremkami do ciasta, jak to tym razem zrobiłam.

Pot pie z mięsem drobiowym, pieczarkami i szpinakiem znajdziecie tu!

Zdjęcie - pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuski... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pot pie z grzybami - składniki:

  • 250-300 g ciasta francuskiego,
  • 0,5 kg grzybów leśnych, 
  • 1 cebula,
  • 4 średnie marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

pot pie z grzybami - przepis

Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, seler naciowy w plasterki. Uduś je razem z tymiankiem na oleju. Dodaj pokrojone grzyby i duś dalej przez 30 minut, ewentualnie podlewając wodą. Dodaj groszek, zagotuj, przypraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia. Uduszone grzyby przełóż do naczynia do zapiekania. W cieście francuskim wytnij kilka otworów. Przykryj nim nadzienie wkładając nadmiar ciasta do środka naczynia. wierzch ciasta posmaruj żółtkiem. Piecz 20 minut w 220 st.C. Odstaw na 15 minut przed podaniem. Podawaj z sałatą z winegretem.

Zdjęcie - pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuski... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku