Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj mam dla Was pomysł na przepyszny domowy obiad. Co powiecie na to, żeby przygotować sobie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami ziemniaczanymi i błyskawiczną surówką?

Do takiego polskiego obiadku wykorzystałam olej Kujawski tłoczony z polskiego rzepaku, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Czy to nie idealna propozycja na smaczny obiad?

Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami:

Polędwiczka w sosie:

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej 
  • 40 g suszonych borowików
  • cebula
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • śmietanka 30% (do smaku)
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek

Kluseczki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki pszennej plus do podsypania
  • 1 jajko

Surówka:

  • mała kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami?

Zaczynamy od namoczenia grzybów we wrzątku przez ok. 1 godzinę.

Mięso wieprzowe dzielimy na kawałki i lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i obtaczamy w mące.

Polędwiczki podsmażamy na rozgrzanym oleju Kujawskim z obu stron i odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i po chwili dodajemy namoczone grzyby. Do patelni dolewamy wody, aby przykryła lekko mięso. Dorzucamy wcześniej podsmażone polędwiczki, doprawimy do smaku i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę do smaku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy jeszcze ciepłe przez praskę i studzimy. Dodajemy jajko oraz mąkę i formujemy kluseczki, które gotujemy we wrzątku przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i doprawimy do smaku solą, pieprzem, cukrem i olejem Kujawskim.

Serwujemy razem polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami ziemniaczanymi i błyskawiczną surówką.

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów