Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami
Dzisiaj mam dla Was pomysł na przepyszny domowy obiad. Co powiecie na to, żeby przygotować sobie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami ziemniaczanymi i błyskawiczną surówką?
Do takiego polskiego obiadku wykorzystałam olej Kujawski tłoczony z polskiego rzepaku, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Czy to nie idealna propozycja na smaczny obiad?
Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami:
Polędwiczka w sosie:
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 40 g suszonych borowików
- cebula
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- śmietanka 30% (do smaku)
- sól i pieprz
- świeży tymianek
Kluseczki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 250 g mąki pszennej plus do podsypania
- 1 jajko
Surówka:
- mała kapusta pekińska
- 2 marchewki
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz, cukier do smaku
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami?
Zaczynamy od namoczenia grzybów we wrzątku przez ok. 1 godzinę.
Mięso wieprzowe dzielimy na kawałki i lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i obtaczamy w mące.
Polędwiczki podsmażamy na rozgrzanym oleju Kujawskim z obu stron i odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i po chwili dodajemy namoczone grzyby. Do patelni dolewamy wody, aby przykryła lekko mięso. Dorzucamy wcześniej podsmażone polędwiczki, doprawimy do smaku i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę do smaku.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy jeszcze ciepłe przez praskę i studzimy. Dodajemy jajko oraz mąkę i formujemy kluseczki, które gotujemy we wrzątku przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i doprawimy do smaku solą, pieprzem, cukrem i olejem Kujawskim.
Serwujemy razem polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kluseczkami ziemniaczanymi i błyskawiczną surówką.