Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną

Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka bułki tartej
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

na sos:

  • 200 g żurawiny (może być mrożona)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie

Żurawinę przeznaczoną na sos włożyć do rondelka. Podlać odrobiną wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Otrzymany mus przelać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu do momentu, aż zredukuje się o połowę. Dodać ocet jabłkowy i wymieszać.

Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwiczkę naciąć wzdłuż ostrym nożem. Rozłożyć i delikatnie rozbić, tworząc płat mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

Posiekać drobno cebulę. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dwa jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i razem krótko przesmażyć. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszać z suszoną żurawiną i bułką tartą. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. 

Tak przygotowany farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć jak roladę i obwiązać sznurkiem. Posmarować drugą łyżką Oleju Kujawskiego i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.

W tym czasie pozostałe dwa jabłka pokroić na cząstki o grubości około 5 mm. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć cząstki jabłek i grillować po 2-3 minuty z każdej strony.

Upieczoną polędwiczkę pokroić w ukośne plastry. Podawać z sosem żurawinowym i grillowanymi cząstkami jabłek. Udekorować świeżym tymiankiem.

 

Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com  

Kategorie przepisów