Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżka bułki tartej
- garść suszonej żurawiny
- szczypta brązowego cukru
- szczypta suszonego tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
na sos:
- 200 g żurawiny (może być mrożona)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie
Żurawinę przeznaczoną na sos włożyć do rondelka. Podlać odrobiną wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Otrzymany mus przelać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu do momentu, aż zredukuje się o połowę. Dodać ocet jabłkowy i wymieszać.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwiczkę naciąć wzdłuż ostrym nożem. Rozłożyć i delikatnie rozbić, tworząc płat mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
Posiekać drobno cebulę. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dwa jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i razem krótko przesmażyć. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszać z suszoną żurawiną i bułką tartą. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć jak roladę i obwiązać sznurkiem. Posmarować drugą łyżką Oleju Kujawskiego i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
W tym czasie pozostałe dwa jabłka pokroić na cząstki o grubości około 5 mm. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć cząstki jabłek i grillować po 2-3 minuty z każdej strony.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w ukośne plastry. Podawać z sosem żurawinowym i grillowanymi cząstkami jabłek. Udekorować świeżym tymiankiem.
Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com