Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów

Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował ze śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;)

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI
Polędwiczki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • czarny pieprz
  • sól morska

Purée z batatów:
  • 2 duże bataty
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Sos śliwkowy:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka klarowanego masła







* PRZYGOTOWANIE Sos śliwkowy Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, wrzucamy przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu i płatki chili. Po chwili dodajemy śliwki, ocet oraz syrop klonowy. Cały czas delikatnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, zanim śliwki się rozpadną. Następnie około połowę owoców wyjmujemy, a resztę miksujemy blenderem na gładki sos.
Purée z batatów Bataty obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie dodajemy kokosową śmietankę i miksujemy blenderem na purée. Przyprawiamy gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmarowujemy na talerzu.
Polędwiczki Polędwiczki myjemy, pozbawiamy błonek, a następnie nacieramy solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i posiekanym rozmarynem. Odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła i wrzucamy nań polędwiczki. Smażymy je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmujemy, a polędwiczki odstawiamy do odpoczęcia na 10 minut i kroimy na plastry. Układamy je na purée i podajemy z połówkami śliwek oraz sosem śliwkowym.
*

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*
Przepis powstał dla Magazynu Kocioł.
Zdjęcie - Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów