Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami

Zdjęcie - Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chyba większość z nas pamięta podpłomyki pieczone na gorącej płycie pieca. Gdy tylko babcia robiła ciasto na pierogi, chętnych było wielu do skubnięcia surowego kawałka i opieczeniu go na kuchennym blacie. W ramach przygotowania się do konkursu Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" S.A. wykorzystałam do zrobienia podpłomyków olej smakowy z dodatkiem czosnku i bazylii. Zapach jaki roznosił się w kuchni był przyjemnie nęcący. A dodatek czosnku niedźwiedziego doskonale współgrał z olejem smakowym. Zapraszam więc na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa wzbogaconego o dodatki. Ze zwykłej przekąski otrzymałam danie, które doskonale nada się na spotkania z przyjaciółmi na tarasie czy kolację dla rodzinki. Może być też alternatywą dla pizzy, tak lubianej przez większość. Zdjęcie - Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody letniej,
  • 3 łyżki oleju smakowego czosnek z bazylią,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego
  • 50 g twarogu półtłustego,
  • 5-6 listków czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml śmietany gęstej 18%,
  • sól, pieprz.


Przygotowanie:
Ziemniaki obgotować w mundurkach, wystudzić , obrać i pokroić w plastry. Z mąki, wody, 2 łyżek oleju smakowego i szczypty soli wyrobić ciasto. Czosnek niedźwiedzi poszatkować, wymieszać z twarogiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półtalarki. Podgrzać 1 łyżkę oleju z czosnkiem i bazylią, zeszklić cebulę, dodać boczek pokrojony w paseczki. Chwilę razem podsmażyć. Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić temperaturę 250 – 260 stopni( jeśli taki posiadamy, jeśli nie to piec na blasze). Ciasto podzielić na 2 równe części. Jeden kawałek rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Posmarować twarożkiem wcześniej przygotowanym, rozsypać połowę plastrów ziemniaków, cebulę i boczek. Wstawić do gorącego piekarnika. Po opieczeniu, jak zacznie się rumienić ( po około 10 minutach) wyłożyć, posypać ewentualnie szczypiorkiem (niekoniecznie) i zajadać. Bardzo szybko stygnie. Podobnie postąpić z drugim plackiem. Zdjęcie - Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów