Placuszki owsiano-orkiszowe z nektarynkami
Przepis na placuszki w wersji fit
Jak każdy przepis na blogu i ten jest w nieco zdrowszej, dietetycznej odsłonie. Te pankejki nie zawierają mąki pszennej, a tylko owsianą i orkiszową, zamiast cukru pojawia się syrop klonowy. Możecie podawać je tylko z syropem albo dodać jeszcze kleks z jogurtu naturalnego. Nektarynki zatopione w cieście świetnie wyglądają po upieczeniu i nadają plackom rystukalnego charakteru. To świetny pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie.
Placuszki owsiano-orkiszowe z nektarynkamiSkładniki (ok. 6 placuszków):
¼ szklanki mąki orkiszowej
¼ szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka miodu albo syropu klonowego
½ szkl jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżeczka oleju
1 nektarynka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz nektarynek mieszamy ze sobą łyżką.
Nektarynki kroimy w cieniutkie półplasterki.
Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną suchą patelnię nieprzywierającą, na wierzch układamy po 1-2 plasterki nektarynki. Po ok. 2 minutach przewracamy i smażymy z drugiej strony.
Podajemy z miodem albo syropem klonowym i dobrą kawą.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę na więcej pomysłów na weekendowe naleśniki, pancakes czy placuszki zajrzyjcie do tej zakładki. Znajdziecie tutaj mnóstwo inspiracji na leniwe śniadania!
A jakie śniadania Wy lubicie najbardziej? Jesteście fanami słonego czy słodkiego? Podzielcie się ze mną w komentarzu, zawsze jestem ciekawa, która wersja przeważa. Ja definitywnie wolę słodkie śniadania, chociaż od czasu do czasu złapię też coś na słono. Wszystkie przepisy na śniadania znajdziecie tutaj. Zapraszam!