Placki ziemniaczane
Składniki
- 700 g obranych ziemniaków
- 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 70 g cebuli (1 mała szt.)
- 70 g mąki przennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać, po czym zetrzeć na tarce na mus. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość energicznie wymieszać łyżką. Ciasto, spływając z łyżki, nie powinno się do niej kleić.
Na patelni rozgrzać część przygotowanego oleju Kujawski 3 ziarna tak, aby zakrywał jej spód. Kiedy się już dobrze rozgrzeje, kłaść na patelnię po 3 łyżki ciasta, formując z nich placki (jedna łyżka ciasta to jeden placek). Smażyć na mocno rumiano z obu stron.
Ponieważ placki „piją” tłuszcz, należy co dwie/trzy partie dolewać oleju – każdorazowo odczekując chwilę przed włożeniem kolejnej porcji ciasta, aby miał czas na rozgrzanie się. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar oleju.
Porada:
Placki można podawać z cukrem lub w wersji wytrawnej: z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, koperkowym czy grzybowym.
Placki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak niezależnie od preferencji, istotnym elementem, wpływającym na ich jakość i smak, jest zastosowany olej do smażenia. W tym przypadku strzałem w przysłowiową „dziesiątkę” okazał się olej Kujawski 3 ziarna, w którym znajdziemy innowacyjne połączenie trzech zdrowych olejów – rzepakowego, lnianego oraz z pestek dyni.
Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com