Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 70 g cebuli (1 mała szt.)
  • 70 g mąki przennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obrać, po czym zetrzeć na tarce na mus. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość energicznie wymieszać łyżką. Ciasto, spływając z łyżki, nie powinno się do niej kleić.

 

Na patelni rozgrzać część przygotowanego oleju Kujawski 3 ziarna tak, aby zakrywał jej spód. Kiedy się już dobrze rozgrzeje, kłaść na patelnię po 3 łyżki ciasta, formując z nich placki (jedna łyżka ciasta to jeden placek). Smażyć na mocno rumiano z obu stron.

 

Ponieważ placki „piją” tłuszcz, należy co dwie/trzy partie dolewać oleju – każdorazowo odczekując chwilę przed włożeniem kolejnej porcji ciasta, aby miał czas na rozgrzanie się. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar oleju.

 

Porada:

Placki można podawać z cukrem lub w wersji wytrawnej: z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, koperkowym czy grzybowym.

 

Placki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak niezależnie od preferencji, istotnym elementem, wpływającym na ich jakość i smak, jest zastosowany olej do smażenia. W tym przypadku strzałem w przysłowiową „dziesiątkę” okazał się olej Kujawski 3 ziarna, w którym znajdziemy innowacyjne połączenie trzech zdrowych olejów – rzepakowego, lnianego oraz z pestek dyni.

 

 

Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów