Placki z kiszoną kapustą – Fuczki

Ciasto naleśnikowe z dodatkiem kiszonej kapusty to fajna opcja na przygotowanie placuszków w nieco innym wydaniu. Nam, jako fanom kapusty kiszonej, bardzo one smakowały. Nasz synek niespecjalnie zapałał do nich entuzjazmem 😉

Placuszki z kiszoną kapustą robi się dosyć szybko, a mając swoje jajka czy kapustę, jest to też opcja na niedrogi obiad.

Zdjęcie - Placki z kiszoną kapustą – Fuczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • około 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku
  • odrobina mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • olej

Kiszoną kapustę płuczemy na sicie. Odciskamy dokładnie, po czym siekamy na desce na drobne kawałki.

W garnku umieszczamy mąkę, jajka oraz mleko. Mieszamy rózgą, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Dodajemy otarty w dłoniach majeranek, sól, pieprz oraz odrobinę mielonego kminku. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy za pomocą łyżki porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami Zdjęcie - Placki z kiszoną kapustą – Fuczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kiszoną kapustą – Fuczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kiszoną kapustą – Fuczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy