Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami

Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami
Zdjęcie - Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g dyni
  • 200 g marchwi
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 50 g cebuli
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów laskowych
  • 45 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie

Jogurt wylewamy na gęste sito i odstawiamy do odsączenia się płynu na około 1,5 godziny.

Orzechy prażymy w piekarniku 10 minut, a następnie usuwamy ciemną skórkę. Siekamy lub miażdżymy.

Odsączony jogurt mieszamy z olejem Kujawskim z lnianki i z orzechami. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.

Dynię i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw.

Dodajemy jajka, mąkę, curry oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Na średnio rozgrzanej patelni smażymy na oleju placki na złoty kolor z obu stron i podajemy z kremem z serka jogurtowego.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów