Placki z cukinii śmietaną, łososiem i koperkiem
Jest jest jest!
Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia!
Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki!
Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane i troszkę mniej chrupiące, ale równie pyszne!
Świetnie smakują z kleksem dobrej, kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem i pachnącym koperkiem.
Takie połączenie idealne zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło.
Świetnie sprawdzą się jako imprezowe danie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* cukinia – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* mąka pszenna – ok. 3/4 szkl
* sól, pieprz – do smaku
DODATKOWO:
* kwaśna śmietana
* wędzony łosoś
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię trzemy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy.
Dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!