Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
Bardzo dobre placki z jabłkami, na mleczku kokosowym. Przygotujesz je ekspresowo, po prostu łącząc wszystkie składniki. Delikatny smak kokosa i soczyste jabłko, znakomicie się uzupełniają.
Placki smażyłam na minimalnej ilości oleju, dzięki temu, są suche i bardzo dobrze się przechowują. Można je jeść na zimno, sprawdzą się do śniadaniówki do pracy i do szkoły dla maluchów ?
Polecam również przepis na naleśniki kokosowe.
Składniki / 2 porcje
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
- 250 ml. płynnego mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Jabłko obierz, przekrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek, potnij na plasterki.
Do miseczki wbij jajko i wlej mleczko kokosowe. Ubijaj rózgą kuchenną na lekką pianę.
Dodaj mąki przesiane z sodą i cukier. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać masa, o konsystencji gęstego budyniu. Dodaj jabłko, ponownie pomieszaj składniki.
Do małej miseczki, odlej małą ilość oleju. Przed smażeniem każdej, kolejnej partii placuszków, posmaruj patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Nakładaj małe porcje ciasta, na rozgrzaną patelnię do naleśników. Na jednej patelni, smażyłam jednorazowo trzy placki.
Placki smakują również na zimno z owocami, syropem klonowym, płynnym miodem lub sosem owocowym ? Smacznego ?