Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym
W tym roku wpadł mi do głowy pomysł przygotowania dyniowych placków podobnych do angielskich hash browns. Zamiast ziemniaków użyłem jednak startą na grubych oczkach dynię (u mnie hokkaido, ale dobrze sprawdzi się również muscat czy piżmowa) i dodałem odrobinę mielonej gałki muszkatołowej, startego czosnku, świeżego tymianku oraz solidną porcję sera cheddar. Takie placki dyniowe smakują naprawdę świetnie i mają piękny pomarańczowy kolor. Można je podać w sposób tradycyjny niczym ziemniaczane, bez dodatków albo na przykład z kleksem kwaśnej śmietany. Jednakże ja postanowiłem zaserwować je z ziołowym twarożkiem i wędzonym łososiem. Do śmietankowego serka kanapkowego dodałem szczypiorek oraz koperek, który dobrze komponuje się z rybą. Moim zdaniem wyszło to naprawdę smakowicie. Takie placki dyniowe to świetny pomysł na ciekawą przystawkę lub nieszablonowy obiad. Za sprawą dyni są delikatnie słodkie i niezwykle pyszne! Gorąco polecam ten przepis, jeśli już znudziły Wam się oklepane placki ziemniaczane. Moim zdaniem to naprawdę mocny konkurent w sam raz na jesienną porę!
PS. W wersji mniej kalorycznej możecie przygotować te placki dyniowe również w piekarniku, zamiast smażyć je na oleju. Wystarczy wyłożyć ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i upiec w 200°C przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można posmarować je odrobiną oleju, aby były bardziej chrupiące.
Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Składniki na placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym:
Placki dyniowe:
- 500 g ulubionej dyni (waga po obraniu)
- 100 g sera cheddar
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Ziołowy serek:
- 300 g kanapkowego serka śmietankowego
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 200 g wędzonego łososia
- kilka plasterków cytryny
Jak przygotować placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym?
Placki dyniowe
- Obraną dynię i ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jednego placka. Delikatnie spłaszcz łyżką. Placki smaż z obu stron do złotego koloru po ok. 1,5-2 minut.
- Po usmażeniu odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Powinno wyjść ok. 16 placków.
Ziołowy serek
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Placki ułóż na talerzach. Na każdy placek nałóż po łyżeczce serka, kawałek łososia wędzonego i kawałeczek cytryny. Możesz je dodatkowo udekorować dodatkową porcją szczypiorku lub koperku.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square