Pizza orkiszowa z cukinią, salami i mozzarellą
Pizza z dodatkiem mąki orkiszowej, pieczonymi warzywami, serem mozzarella i ziołami. Na ciasto mam zawsze ten sam, sprawdzony przepis i nie znam lepszego. Spróbujcie koniecznie takiej, lekkiej wersji pizzy, ciasto rozciągnijcie bardzo cieniutko, brzegi powinny zostać grubsze. Pizza stygnie….zapraszam na przepis
Składniki na ciasto
- 150 g mąki orkiszowej typ 700 + 150 g maki pszennej
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 papryka oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 200 g młodej cukinii pokrojonej w małą kostkę
- 2 cebule drobno pokrojone
- 6 łyżek pasty pomidorowej lub paprykowej ajwar
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 16 cienkich plasterków salami
- 2 łyżki mieszanki ziołowej : tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- 250 g mozzarelli
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek